I helgen var det äntligen dags för certprov! Började i lördags med hantering, inga bekymmer där. Placerade hundarna i bas för att tätt därpå plocka ut Värsting för patrulleringen.

Startade patrulleringen fick rätt snabbt en vindmarkering som jag med facit i hand måste ha varit vind på sista vindfiguranten (två utplacerade pga slingans placering), men vi fortsatte och fick fin vind på första vindfiggen som jag tyckte först att han markerade som ljud och övergick sen i vind så småningom. Fortsätter och tar ljudfiggen, markerar på fel sida stigen men tänker till, vänder över och tar rätt sida. Släpper markeringen då och då men tar upp, okoncentration – en av hans specialiteter!

Efter det placerade vi tillbaka Värsting i basen och hämtade inte ut honom förrän 18.30 då det var dags för fast bevakning. Han åt lite blåbär och avverkade lite blåbärsris när figuranterna var stilla men så fort de rörde sig var det full koncentration med tydliga, fina markeringar! Tyst och lugn! Vid ett tillfälle (figurantpaus) åkte snitseln som markerade vår plats in i munnen på den svarta lilla kelpien men ingen kamp med den då det blev rörelse i skogen snabbt därpå, sen var den tanken bortblåst! Fina ord från kontrollanten fick vi där!

Natten har varit lugn, Värsting hade legat längst in i buren och de hade fått väckt honom imorse.

Spåret idag, fin lugn patrullering med klockrent upptag. I halten lyckades vi få 25 ilskna pissmyror bitande på magen på Värsting. Rafsa av dem och så sög han iväg på spåret. Tog det väldigt lugnt och fint och frågade honom i alla vinklar men han var säker på sin sak och vi fortsatte! Tog trä (första), metall (andra) och vi hade vittring på tyget men då jag inte såg apporten och Värsting inte är så tydlig exakt var apporten ligger så valde jag att skita i den och ta slutet (plast) istället. Tyget visade sig sedan vara en liten bit av ett bälte i militärfärg, inte konstigt att jag inte såg det. Spåret gick i rätt tighta serpentiner, men lita bara på hunden så tog vi oss fint till slutet! 09:28 var vi klara, i mål och toknöjda! Älskade Värsting!

Så nu kan min busiga, livsglada, flurriga, galna, mysiga Värsting titulera sig Godkänd Patrullhund! 21 månader och en hel del myror i baken kvar! Ingenting är omöjligt med den här jycken!!

539643_545198782201088_990567653_n

Träffade Matilda i lördags på gymmet, vi skulle köra ben! Jo tack kan jag väl bara säga! Min häck och mina ben har aldrig någonsin gjort sig så påminda förr! Möjligen efter något cykellopp men då är man ju mer trött, inte har sån sjuklig träningsvärk. Nu är jag inne på träningsvärkens dag 2, gårdagen var INTE att leka med!

Till råga på allt igår hade vi patrullhundskurs. Spårning. Matilda hade även där ett finger med i spelet och började med att lämna en fallbeskrivning till oss via brev och fick lösa spåret med uppgifter därefter. Vi gjorde diverse ”fynd” och ”omhändertog” både den ena och den andra i spåret, han spårade riktigt fint igår igen! Lugnt, metodiskt och mycket läsbart. Bara en Matilda som kan fixa ihop en sådan story och ta med sig så mycket tokigheter ut i skogen, tack!

Har haft djävulsk träningsvärkt i armar och bröst efter min mangling på gymmet! Skönt, men det som är ännu bättre är att det börjar släppa också. Så idag gav vi oss ut och sprang en runda som landade strax över 4 km, riktigt gott – ett sånt tempo som man kan mala på hur länge som helst! Imorgon kör vi ett pass i bassängen igen.

Igår var vi och hejjade på Lisa som sprang MSOK:s X-trail halvmara, grymt imponerande! Nästa år är jag grymt sugen på att vara med – jag springa halvmara!?! Det sa jag att jag aldrig skulle göra när Per sprang Göteborgsvarvet förra året, men man är väl inte bättre än att man kan ändra sig!? 😉

Det har varit patrullhundskurs större delen av helgen. Det börjar närma sig certprov så sakta. Gårdagens kurs bjöd på en fin fast bevakning, helt okej patrullering och ett mindre bra spår. Det gick lite för fort i början vilket resulterade i fort och fel och en smått irriterad matte. Dagens spår kan vi skryta med istället. Planen var att Matilda skulle lägga spåret, en apport rätt snabbt inpå för att se om han kommer in i rätt ”feeling” eller om han bara gasar på. Han kom in i rätt feeling och kort därpå låg apport nummer två som han sög in i truten och ville fortsätta spåra med i munnen… Gölle! Över en större sten med godis i ett platsglas och vidare in i skogen. Alla apporter (inklusive metallen!) markerade, två av dessa ville han spåra vidare med i munnen, ett fenomen som inte har existerat förr men nu skiter han ju inte i apporterna iallafall! 🙂

 

I måndag träffades jag och Micke för att lägga hårda spår åt våra jyckar. Vi träffades och åkte ner till industriområdet här i Mullsjö. Det var båda ”ungtupparnas” första hårda spår så vi lade näring i spåret. Värsting är en sådan jäkel på att spåra! Han hade lite svårt att fatta först vad vi egentligen skulle göra med spårsele ute på asfalt men undan för undan så arbetade han sig ner i kärnan och bitvis var det ”ståpäls” så snyggt han spårade! Ska bli en intressant utveckling hur han kommer ta sig an nästa asfaltspår!

Igår var det patrullhundskurs igen, i stormen minst sagt… Men det gick bra! Mycket har trillat ner nu för Värsting i all träning, känns helt underbart! Tre patrulleringar blev det igår och jag är nöjd med dem alla! Efter kursen for vi upp till klubben för att träna lydnad, det är där som lilleman gör störst framsteg – främst vad gäller koncentrationen. Mera lydnad åt folket säger jag bara! 🙂

Hundträningen i veckan har varit bra! Vi spårade i veckan med Mikael från patrullhundskursen, då hade båda hundarna att en hel del att önska. Värsting var spårsäker men alldeles, alldeles för fort. Romeo skulle jag velat haft mer ”gajst” i då.

Det har blivit en del lydnadspass i veckan också, främst för Värsing. Det tar sig bättre och bättre för varje pass.

Idag var det hundträning med Mikael och Dick, idag var det dags för sök i och runt byggnad efter det gav vi oss ut och lade spår. Sök i och runt byggnader gick bra, Värsting är ju nybörjare och Romeo rostade av fint! Värsting kör verkligen all-in vad gäller all träning, lite för mycket ibland och vill bara jobba vidare utan att stanna och tänka till.

Spåret blev verkligen en förvåning idag vad gäller Värsting. Han var väldigt lugn och mycket ofokuserad stundtals. Han låste en stund på en fjäril och knakande grenar mm. Men dagens mest positiva var att han markerade föremålen bra och lugnt! Nu är det dags att lägga in en plan för passiva markeringar då jag tror att det kan fungera bra på honom!

Romeo var en stjärna idag! Men alla fyra hundar hade rätt kämpigt med spåren idag. Romeo jobbade aktivt och kämpade på riktigt fint idag! Fina stjärna! 🙂

I helgen var det som sagt två stycken kurstillfällen på patrullhundskursen! I lördags hade vi lydnad och figurantintresse på planeringen och i söndags var det figurantintresse/ljud som stod på schemat. Lördagen är inte så mycket att orda över, Värstingen får faktiskt gärna, hör och häpna – bli lite olydigare – eller skapa större självförtroende och jävlaranamma, det är helt hur man ser det men det kommer med mer träning och rutin!

I söndags började vi med figurantövningarna på plan mark och han tog sig bara från lördag till söndag. Sen for vi ut i skogen och körde ljud, reagerar snabbt men ligger ljudet för långt bort från stigen som det gjorde de första två gångerna så tappar han bort vad det är han ska göra på vägen ut i direktpåsläppet. Men med en figge på närmre avstånd fungerar han som en klocka. Sista blev en kanonavslutning, grabben ställde sig upp på två ben och pejlade in, släpp och smack så satt han i bitstocken! Matte glad och hunden upp över öronen glad!

Romeo fick också naturligtvis vara med ut i skogen, hundarna satt i bas hela dagen och när vi hade ”lunchrast” fick han gå en patrulleringsslinga han med. Fina fisken! 🙂

DSC_0389